Wybierz język(polski)

Targi

Baltpiek - 2015

Miejsce: Gdańsk, ul. Żaglowa 11 Strona www: http://baltpiek.amberexpo.pl/
Od: 2014-05-27 Do: 2014-05-29 Godziny otwarcia: - Cena biletu wstępu: - zł

Informacja potargowa

Blisko 250 Wystawców z 8 krajów zaprezentowało swoją ofertę w ramach zintegrowanego projektu branżowego, który odbył się w dniach 22-24 maja 2013 r. w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo w Gdańsku. Premierowy projekt połączył cztery specjalistyczne tytuły targowe: 15. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, dofinansowane z Funduszu Promocji Mleka - 16. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 12. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH.

To wyjątkowe przedsięwzięcie cieszyło się ogromnych zainteresowaniem gości branżowych oraz indywidulanych odwiedzających. Odwiedziło je 5 tys. zwiedzających, a wśród nich: właściciele, menadżerowie, ajenci restauracji, kawiarni, barów, pizzerii, stołówek, jadłodajni, firm cateringowych, hoteli, pensjonatów, ośrodków wypoczynkowych, piekarni, cukierni, lodziarni, smażalni ryb, sklepów spożywczych, rybnych i nabiałowych, hurtowni spożywczych i nabiałowych oraz szefowie kuchni, dietetycy, technolodzy żywienia, a także dyrektorzy i przedstawiciele ds. zakupów sieci supermarketów i dyskontów.

Obok różnorodnej oferty handlowej tegoroczna edycja Targów niezwykle bogata była w liczne wydarzenia programowe. Miłośnicy dobrej kuchni mieli okazję kibicować młodym adeptom sztuki kulinarnej podczas II Ogólnopolskiej Olimpiady Kulinarnej Młodych Kucharzy zorganizowanej przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Ten kulinarny konkurs i show poprowadził znany muzyk i satyryk - Krzysztof Skiba. Najlepsza w tych zmaganiach okazała się drużyna z gdańskiego Sports Hospitality.
Po raz pierwszy Targom GASTROEXPO towarzyszyła Ogólnopolska Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców, zorganizowana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Międzynarodowe Targi Gdańskie SA oraz Carving Team Poland. Zwycięzcą Olimpiady został Paweł Sztenderski.

W ramach Targów BALTPIEK już po raz trzeci odbył się Konkursu Cukierniczy o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”, którego tegorocznym tematem przewodnim było hasło MAJÓWKA. Głównym celem konkursu jest promowanie utalentowanych uczniów oraz najlepszych szkół kształcących cukierników w środowisku branżowym, jak również dążenie do podniesienia rangi zawodu, zachęcenie młodzieży do dalszego doskonalenia umiejętności zawodowych oraz stworzenie możliwości sprawdzenia się w warunkach współzawodnictwa. Zmaganiom przyglądał się i komentował mistrz branży cukierniczej Tomasz Deker. Tym razem najlepsze okazały się: Iwona Rostkowska i Paulina Drojecka z Pomorskich Szkół Rzemiosł w Gdańsku. 

W ramach Targów nie zabrakło również konkursów dla wystawców, w tym: Konkursu o Medal Mercurius Gedanesis Targów BALTPIEK i GASTROEXPO 2013 oraz Nagrody Specjalne (Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi) na najlepsze produkty prezentowane na targach, konkurs o Grand Prix Mercurius Gedanensis POLFISH 2013, Konkursu o ZŁOTĄ MLECZNĄ REWIĘ 2013 i Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Tegoroczną nowością targów BALTPIEK był Konkurs na najlepszy wypiek targów o Puchar Prezesa MTG SA. Tym wyjątkowym wypiekiem uznany został chleb na liściu chrzanu Piekarni-Cukierni Sławomir Mielnik.
Na targach nie zabrakło kulinarnego i piekarskiego show, w ramach którego podziwiać można było: pokazy sztuki piekarniczej Irlandczyków i Węgrów, gotowanie Drużyny Olimpijskiej Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, triki barmańskie w wykonaniu Flair Brothers (uczestnika programu Mam Talent), mistrzów sztuki cukiernictwa, a także pokazy gotowania dietetycznego. 

Wspólny program imprez obejmował zarówno liczne spotkania dla branży, profesjonalne szkolenia, seminaria, jak i skierowane do odbiorców indywidualnych konsultacje i porady, w tym przygotowany we współpracy z Akademią Skutecznej Diety sektor porad dietetyków i konsultantów żywieniowych, wykłady dla młodzieży, a także ciesząca się ogromnym zainteresowaniem analiza składu i masy ciała. 

Na szczególną uwagę zasługuje międzynarodowa konferencja skierowana do branży piekarniczej 
i cukierniczej pt. „Pierwszoplanowe działania na rzecz rozwoju piekarstwa rzemieślniczego”, zorganizowana w ramach Targów BALTPIEK przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP i Międzynarodowe Targi Gdańskie SA pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Międzynarodowej Unii Piekarstwa i Ciastkarstwa UIB . Wśród prelegentów znalazły się takie osobistości jak: Peter Becker - Prezes UIB, Claude Batel - Prezes Federacji Właścicieli Piekarń w Regionie Alpy Śródziemnomorskie, Redaktor Naczelny czasopisma „Piekarz – Przedsiębiorca”, Christian Vabret - Zastępca Prezesa Konfederacji Narodowej Francuskiego Piekarstwa i Ciastkarstwa, Przewodniczący Komisji UIB – Ekonomia i Polityka Socjalna oraz Bronisław Wesołowski - Prezes Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego, Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Stefan Jakubski - Dyrektor ds. Handlowych Produktów Profesjonalnych ZT „Kruszwica” S.A. Celem Konferencji było pokazanie, iż piekarze - rzemieślnicy w dzisiejszych czasach zbyt wiele oczekują od działań zmierzających do zwiększania spożycia pieczywa, a zbyt mało uwagi poświęcają doskonaleniu zarówno jakości produktów, jak i przedsiębiorczości. 

Przedstawiciele branży rybnej licznie i bardzo aktywnie uczestniczyli w konferencjach i seminariach towarzyszących Targom POLFISH. Na konferencji „A2A Logistic Conference” organizowanej przez Urząd Miasta Gdyni rozpatrywano kwestię optymalizacji procesów logistycznych między Polską a Skandynawią. Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych przeprowadziło po raz kolejny Forum Akwakultury, a Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybnego przygotowało dwie interesujące konferencje: „Identyfikowalność i Znakowanie Produktów Rybnych” oraz „Wartość Odżywcza Ryb”, czyli tematy wciąż aktualne i bardzo ważne zarówno dla branży, jak i dla konsumentów. Dla wielbicieli produktów rybnych nie zabrakło atrakcji w postaci live cooking połączonych z degustacjami i pokazami przygotowania dań od samego początku, jak np. patroszenie karpia na tzw. „zakąskę karpiową” i małże błękitne w białym winie.

Kolejna edycja ZINTEGROWANEGO PROJEKTU BRANŻOWEGO za dwa lata 27-29 maja 2015. 
Zapraszamy!

 

Międzynarodowe Targi Gdańskie

Międzynarodowe Targi Gdańskie SA specjalizują się w organizowaniu branżowych imprez dla wielu dziedzin gospodarki: targi i wystawy, kongresy i konferencje, seminaria  i szkolenia, zjazdy i zloty, wystawy gospodarcze, jarmarki, imprezy plenerowe i masowe.

MTG SA są członkiem Polskiej Izby Przemysłu Targowego; w rankingach od lat lokują się w czołówce krajowych organizatorów targów. Współpracują z grupą organizacji i instytucji, których statutowa działalność obejmuje międzynarodową wymianę, integrację bałtycką, europejską i regionalną oraz rozwój poszczególnych gałęzi i branż gospodarczych (samorządy terytorialne i gospodarcze).

MTG SA realizują kilkanaście własnych projektów targowych rocznie (w tym pięć o zasięgu międzynarodowym), a także specjalizują się w organizacji imprez plenerowych. Dwa wygrane przetargi zakończone Umową z Miastem Gdańsk na orgaznizację jarmarków umożliwiają MTG realizację Jarmarku św. Dominika i Jarmarku Bożonarodzeniowego od 1996 r.

Od kwietnia 2012 roku MTG SA mają nową siedzibę - AMBEREXPO Centrum Wystawienniczo-Kongresowe. Nowoczesna infrastruktura, centrum konferencyjne na ponad tysiąc miejsc umożlwiają realizację wydarzeń o charakterze targowym, a także organizację konferencji, seminarów, szkoleń czy warsztatów.

Amber Expo
Żaglowa 11
80-560 Gdańsk

Zakres branżowy:

 

Dodane komentarze:

Kalendarium targowe

PonWtŚrCzwPtSbNdz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Targi na mapie

Mapa Koszalin Szczecin Zielona Góra Poznań Wrocław Opole Katowice Kraków Rzeszów Kielce Lublin Warszawa Łódź Bydgoszcz Gdańsk Olsztyn Białystok Bielsko-Biała

Szukaj hoteli:


Od

calendar

Do

calendar

Komunikacja